A Kristinus Borbirtok

Fenntartható módon művelünk egészséges szőlőt, melyből egyedi borokat készítünk. Ebben segítségünkre van a dél-balatoni terroir, egy szívvel-lélekkel dolgozó csapat és a régióba vetett hitünk. Célunk egyet hátra lépve, a természet adta alapanyagot a lehető legkevésbé befolyásolni.

Számunkra ez a hely a világ közepe, ami sokkal több, mint pusztán a borainkat adó szőlő termőhelye. Szeretnénk a lehető legtöbbet visszaadni abból, amit kapunk tőle, ezért a fenntarthatóság, az organikus és biodinamikus művelés nálunk az alapja mindennek.

Kéthely és környéke

Kéthelyen a borkészítés háromszáz éves hagyományra tekint vissza. A dombok, erdők védte 55 hektárnyi szőlő az agyagos talajnak és a harapnivalóan tiszta levegőnek köszönhetően tökéletes alapanyaggá válik, mi pedig méltón is bánunk vele. Kézzel szedjük, kíméletesen dolgozzuk fel az értékes szemeket, az erjesztést évről évre dokumentálva. Prémium borainkat magyar tölgyfahordókban tároljuk, hogy tökéletességükben kerülhessenek a palackokba. Borászatunk szervezett látogatásokon jobban is megismerhető, ennek során nemcsak az építészetileg is érdekes épületet ismerhetik meg, hanem akár bort is palackozhatnak.

A Kristinus Borbirtokon túl Kéthely izgalmas turisztikai desztináció is a Balaton mellett. A tíz kilométeres távolság kerékpárral is kényelmesen megtehető, így a Balaton-kerülő bringatúrák programjába is könnyen beilleszthető egy látogatás nálunk, a helyi nevezetességek megtekintésével egybekötve.

Kéthelyen található az egykor szebb napokat látott, a XVII. században épült neobarokk stílusú Hunyady kastély, mely egykori eleganciájának ma sajnos már csak emlékét tudja felmutatni. A műemlék épület szolgált kórházként, általános ápoló-otthonként is egészen 2006-ig – még azután is, hogy 1986-ban egy tűzvész a kastély jelentős részét megsemmisítette. Tíz hektáros parkja számos ritka fafaj, például a kolorádófenyő vagy az ostorfa otthona.

A Kis-Balatonon vezetett csónakos túrákra is lehetőség van, Kápolnapuszta bivalyrezervátuma pedig hamisítatlan családi program. Hasonló távolságra esik Kéthelytől Keszthely, ahol nyáron a lassan mélyülő, meleg víz jelenthet komoly vonzerőt, de aki kisebb településen vágyik hasonlóra, bátran felkeresheti a dél-balatoni üdülőfalvak strandjainak valamelyikét.